Hoogvlaktes, hoge afgronden, meren en mummies! - Reisverslag uit Huacachina, Peru van Kim Sommeren - WaarBenJij.nu Hoogvlaktes, hoge afgronden, meren en mummies! - Reisverslag uit Huacachina, Peru van Kim Sommeren - WaarBenJij.nu

Hoogvlaktes, hoge afgronden, meren en mummies!

Door: Kim

Blijf op de hoogte en volg Kim

09 Februari 2009 | Peru, Huacachina

Iets later dan gewild, hier dan weer een update´tje van het eerste weekje rondreizen door Peru! Nog maar een week geleden en een dag vertrokken uit Cusco, maar het lijkt al weer veel langer geleden... Waarschijnlijk omdat ik al weer heel wat dingen gezien en meegemaakt hebt in de tussentijd. Dus zal proberen een beknopte, doch verbeeldend stukje te schrijven ;)

Puno!
Vorige week zaterdag met de Inka Express (jaja toeristischer kan het bijna niet) vertrokken richting Puno. Uiteraard had ik ook de gewone bus kunnen nemen, maaaaar de Inka Express stopt tussendoor op verschillende plaatsten waaronder een Inka-Stad-Ruïne, oude belangrijke kerk, midden op de hoogvlaktes en een Inka museum. En niet geheel onbelangrijk een stop voor een lokaal lunchbuffet haha Hoewel de hele rit tien uur duurde, voelde het niet zo en was met name de stop in de Inka Ruïne erg interessant! Helaas hadden we niet veel tijd om te stoppen overal, maar de gids vertelde veel en al met al dus een aangename toeristische attractie haha
In Puno aangekomen voor het eerst echt opgelicht... De taxi chauffeur was het volgens mij niet eens met de prijs die ik had afgesproken met een andere man, dus keerde met het wisselgeld (muntje van 5 soles) terug naar zijn auto en kwam terug met (denk ik) een ander muntje van 5 en muntje van 1 soles. Toen ik even later op de markt wilde afrekenen met het muntje van 5 bleek deze vals te zijn... grrr Maar goed ik laat me niet kisten, ik dacht dat kan ik ook haha Dus ´s avonds in het donker de markt op gegaan om flesje water te kopen en de vrouw had niks door haha Misschien heel gemeen, maar goed ik had lol ;)
Zondag stond het Titicaca meer op het programma! ´s Ochtends eerst naar de drijvende eilanden waar we een demonstratie kregen hoe ze dit bouwen. Erg interessant en ongelofelijk dat het zo stevig is dat ze er op kunnen wonen. Ik moet wel zeggen dat wanneer je er op loopt een beetje een sponzig effect is, heel vreemd, maar je houdt je voeten droog! ;) Daarna door naar Taquile eiland om te gaan lunchen met de lokale Aymare bevolking. Helaas was het inmiddels gaan regenen waardoor de boot een ware attractie werd, maar gelukkig na 2.5 varen was het bij aankomst droog en zonnig :) (Me gusta!). Op het eiland heerlijk geluncht, lokaal dansje gewaagd met het hoofd van de familie en gezien hoe ze wol kleuren (ongelofelijk met natuurlijke producten). Vervolgens zijn we naar de andere kant van het eiland gewandeld. Wat een rust en mooie natuur! Overal Inka terrassen voor agricultuur, vogeltjes en kleine huisjes. De bevolking van Taquile leeft echt met elkaar,
trouwens met elkaar en bijna niets van doen met het ´vaste land (Puno)´. Er is zelfs bijna geen of geen electriciteit daar. Uiteraard moesten we ook weer 3 uur terug varen, maar nu gelukkig met een heerlijk zonnetje op het dek gechilled!
´s Avonds stonden de straten vol met folklorische dans- en muziekgroepen vanwege fiësta Virgen del Candelaria! Prachtig om te zien en wat een ´lawaai´ maakte ze!
Zoals ik schreef dacht ik dat het ´s maandags in het stadion te doen zou zijn... helaas dat was dus ´s zondags... Maar goed samen met een Argentijnse meid richting makrt getrokken, beetje door Puno rondgeslenterd en gelukkig om 14 uur het begin van de processie gezien! Prachtig! Zo groots en mooi! Iedereen met bloemen gooien en zelfs op Plaza de Armas werden hele schilderijen van bloemen en (gekleurd) zand gemaakt! Helaas maar een klein stukje kunnen zien, want ´s middags vertrok mn bus naar Arequipa!

Arequipa!
Het eerste wat me opviel in Arequipa was dat je de kreet ´La ciudad Blanca´ niet al te serieus moet nemen. In vergelijking met Sucre (de witte stad van Bolivia) valt deze een beetje in het niet. De stad wordt zo genoemd omdat veel huizen en gebouwen zijn gebouwd uit het witte vulkaan gesteente. Maar door uitlaatgassen etc zijn de meeste gebouwen inmiddels grijs haha Hoewel Arequipa het niet haalt bij de prachtige koloniale architectuur van Cusco, had het toch iets en heb ik 2 dagen kunnen genieten van de stad!
Dinsdag ben ik ´s ochtends eerst wat tours gaan regelen voor de Colcan Canyon en de busrit naar Nasca. ´s Middags op Plaza de Armas geluncht met twee meiden uit de bus en vervolgens met één van hen naar het museum met ´the frozen mummie´ gegaan! In de jaren 90 hebben ze namelijk in de buurt van Arequipa verschillende (kind)mummies gevonden uit de Inca tijd. Het waren offers voor de Inca goden... Doordat ze eigenlijk altijd onder het ijs en sneeuw hebben gezeten zijn ze goed bewaard gebleven en lijken helemaal echt (ieee!). Helaas was de bekendste mummie weg (Juanita) en kregen wij Zarita te zien. Ook erg interressant!
Woensdag en donderdag ben ik op tour geweest naar de Colcan Canyon, daarover later meer, waar ik een meid (of beter jeugdige, gekke vrouw van 38) heb ontmoet. Met haar en een vriendin van haar zijn we donderdagavond op stap geweest en vrijdag heerlijk geluncht en de markt bezocht voor laatste souvenier aankopen etc. Eén en al gezelligheid want ze leken wel eind 20 haha

Colcan Canyon!
Woensdag en donderdag ben ik met een tour meegeweest naar de Colcan Canyon! Wauw! Wat een natuur! Woensdagochtend was het vooral een eind rijden met wat tussenstops. Bijvoorbeeld op het hoogste punt van de tour op ruim 4800m waar ik in mijn korte broek en slippers in de sneeuw stond of om het verschil tussen vacuñas, alpaccas en lama´s te leren. ´s Middags kwamen we aan in Chivay waar ik na de lunch besloot om het rustig aan te doen en lekker door het stadje te slenteren en een koffietje te doen. Doordat ik al een ´resfriado´ aan voelde komen, dacht ik dat het beter was om maar niet in de regen naar de Thermale Baden te gaan. ´s avonds was er diner met folklorische dans (peñas), maar helaas was dit erg toeristisch en zijn we gelukkig vroeg teruggegaan om te gaan slapen.
De volgende ochtend vroeg op om richting de Valley en Canyon te gaan! Met een paar panoamische tussenstops voor de nodige kiekjes, kwamen we aan bij Cruz del Condor: de plek waar je condors zou moeten kunnen spotten in de ochtend! Na een uur ´over the edge´ te hebben gekeken en genoten te hebben van de diepe Canyon (ongeveer 3 km diep, ai) en de schilderachtige natuur, hadden we nog geen Condor gezien :( We bleken net 5 min te laat aan te zijn gekomen... Maar toen we op het punt stonden om terug te wandelen naar de bus, kwamen ze ineens voor de dag! Een kwartier lang vlogen condors over, bleven vlakbij zitten en kwamen weer langs gezoefd! Wat mooi en wat groot zijn ze, vooral de mannetjes! Het was het wachten dus waard! :D Vervolgens weer terug gereden richting Chivay, geluncht daar en toen lange rit terug naar Arequipa.

Nasca!
Na vrijdagavond de nachtbus te hebben gepakt, kwam ik mete en slaapdronken hoofd veel eerder dan verwacht aan in Nasca. Om 06.20 uur stond ik al op de stoep van het hostel, waar de senorita mij vertelde dat ik al om 08.00 uur opgehaald zou worden voor mijn vlucht over de Nasca Lines. Enisgzins nog onstabiel en half verkouden ben ik het vliegtuigje (6 personen) ingestapt voor een turbulente en wiebelige vlucht van ruim 30 min. Aangezien ik naast de piloot zat wees hij mij telkend op de figuren als ik even niet keek, waardoor ik weinig tijd had om me op de horizon te concentreren haha (lees herstelwerkzaamheden uit te voeren in mijn balans systeem ;) ) De figuren zoals een aapje, hand, vogel en astronaut zijn kleiner dan verwacht, maar erg indrukwekkend. Ongelooflijk hoe ze dat ooit hebben kunnen maken en vooral waarom?
´s Middags kwam ik na de lunch een reizende Nederlandse vader en dochter tegen die richting de mummie begraafplaats gingen. Een plek midden in de woestijn waar in de Pre-Inca tijd kinderen maar ook volwassen geofferd warden aan de Goden. Er was toevallig nog een plekje vrij in de taxi, dus hup plannen gewijzigd, spullen gepakt en mee! Het was een indrukwekkende plek zo in de woestijn, waar wat enge kiekjes gemaakt zijn haha. ´s Avonds met hen nog naar het Planatorium geweest waar een lezing over de achtergronden van de Nasca Lines gegeven werd. Verklaringen als lijnen die lopen volgens de zonnestand of richting de Bergen of het water warden gegeven, evenals dat de figuren dezelfde formaties zouden hebben als bepaalde sterren. De laatste vond ik zelf wel erg ver gezocht haha Tot slot nog een hapje gaan eten, waar we een uitstekende deal hadden gesloten: een menu voor 16 soles waarbij we alles mochten kiezen van de kaart… het hoofdgerecht alleen al was normal 15 soles ongeveer haha

Zondag einde van de ochtend heb ik de bus weer gepakt om door te reizen naar de volgende bestemming: Huacachina! Een ienieminie oase plaatsje midden in de woestijn! Wat een rust hier en wat mooi, het is echt een vakantie resort! Terwijl ik aan het inchecken was in het hostel (wat te luxe eruit ziet, een zwembad heeft, poolbar en ik een 10 persoons dorm deel met niemand) liep Katie net haar kamer uit. Een meid uit Nieuw Zeeland waarmee ik een week taallessen heb gevolgs in Cusco! Samen met haar de middag en avond doorgebracht en besloten dat we samen richting Lima gaan reizen :) Toevallig gaat zij ook de 16e richting huis. Vanmiddag staat het sandboarden en buggy rijden op het programma, dus ik ga maar een anti-zand maatregelen nemen voor de spullen die ik wil meenemen!

Falta solamente una semana ahora…. maar genoeg om nog te doen en te zien! Een nieuwe update volgt dus nog (als alles goed gaat) voor vertrek!

Besos! Liefs! Kim

P.S. Enkele foto´s heb ik nog toegevoegd aan het mapje Cusco en de foto´s van Puno heb ik er voor het grootste gedeelte opgezet! http://picasaweb.google.nl/kimmikkie

• 09 Februari 2009 - 18:39

Juliette:

Wow Kim, wat maak je leuke dingen mee! Geniet nog van je laatste dagen.

Juul

• 09 Februari 2009 - 20:09

Lian :

'Ik wil ook!!!...'

Maar laat ik maar eens beginnen met een nieuw bijbaantje..

xx

• 09 Februari 2009 - 20:19

Femke:

Ow dat klinkt echt heerlijk!! Kan bijna niet wachten tot ik ook weer lekker richting de zon kan gaan en dingetjes kan gaan bezoeken :D!! Maarre eerst is jouw thuiskomst strakkies, en carnaval natuurlijk!! Meis, geniet nog van je laatste week en tot in de Middellaan ;)!!

Beso!

• 09 Februari 2009 - 20:43

Vins:

Heey Lieverd,

Heb weer beeld bij alle verhalen :) Heel fraai!

Spreek je snel weer! :)

Dikke kus!

• 10 Februari 2009 - 06:49

Marlies:

Klinkt prachtig allemaal! Wat een belevenissen in 1 weekje zeg! Haha zoveel nieuws kan ik je niet melden....
    Zet 'm op in't zand vanmiddag, veel liefs Marlies

• 10 Februari 2009 - 09:19

Gerdi:

Beknopt is niet gelukt, maar wel beeldend iig! Lijkt net of wij daar ook zitten haha. Nog zand gehapt of viel het mee?
    Liefs, Ger

• 10 Februari 2009 - 10:49

Anouk:

Hee Kim!
    Ik zeg: Leuk!! Ben benieuwd hoe het sandboarden was. Ik ben net terug van een weekje snowboarden.. ook niet verkeerd ;)

Vrijdag hebben wij 'uvt chickies' onze laatste date zonder jou en daarna ben je er gewoon weer bij :D Jeuj! Geniet nog van je laatste dagen!!
    xx

• 10 Februari 2009 - 14:20

Jacinte:

Heey Kimmie, hier vanuit regenachtige belgie zit ik heel jaloers jouw fotokes te kijken! wouw echt supermooi! hier nog even bikkelen voor examen grammatica italiaans morgen! dikke kus jacinte

• 11 Februari 2009 - 19:16

De Zondagjes:

We hebben weer mee kun genieten van jouw reis, een mooi verhaal, nog even en dan weer naar dat koude kikkerlandje, nog veel plezier Kim en als jij wwer hier bent zitten wij er bijna warmpjes bij, heel veel groetjes en liefs van ons.