Ultimás diás en Bolivia!
Door: Kim
Blijf op de hoogte en volg Kim
08 Januari 2009 | Bolivia, La Paz
Tarabuco
Afgelopen zondag ben ik met een hele bus toeristen naar Tarabuco afgereisd (ongeveer 65 km buiten Sucre) om daar de grote, bekende zondag markt te bezoeken. Na weer een prachtig bustochtje door de natuur, kwamen we aan in Trabuco waar inderdaad een grote markt was. Leuke markt als zondagvulling, maar uiteindelijk wel heel veel dezelfde kraampjes en winkeltjes met dezelfde plaids, mutsen en andere lama of kleurig artikelen. Uiteindelijk alleen maar lekker rondgeslenterd een lokale lunch gegeten en wat met de lokale bevolking gebabbeld... en nee niet met de vrouwtjes die armbandjes tegen mn lijf aandrukten omdat ik die moest kopen ;) ´s Avonds nog uiteten geweest met aantal Nederlanders oa in Restaurant Florint (ja ook Nederlands, met Saté op de kaart haha).
Maandag was mn laatste dagje Sucre. ´s Ochtends wat inkopen gedaan voor de busreis ´s avonds, laatste foto´s gemaakt, terrasje gepakt met het mooiste uitzicht over Sucre en... de lekkerste Salteña tent ontdekt... beter laat dan nooit zullen we maar zeggen haha ´s Middags nog overheerlijke appeltaart gegeten met Maaike en 2 vriendinnen uit Sucre in Joyride. Net home-made! Jum! En toen kwam het moment van afscheid nemen van de familie. Mijn gekochte cake en Nederlandse souveniers werden vol enthousiasme ontvangen en ik kreeg zelfs nog een houten potje van mijn mamma. Na de nodige foto´s en knuffels, richting busstation gegaan voor de lange busrit naar La Paz. Uiteindelijk bleek deze nog wel mee te vallen en ben ik de 12.5 uur durende nachtrit goed doorgekomen met dutjes in de relaxte semi-cami stoelen! Enige nadeel was wel dat het de hele nacht (lees: vanaf zonsondergang om 19 uur) pikdonker was, dus lezen oid zat er niet in...
La Paz!
In de bus kennisgemaakt met een Zwitser die mij had herkend van de busrit naar Tarabuco (ik eerst nog ontkennen dat ik daar was geweest, ff in de war met een andere plaats haha) en de komende twee dagen La Paz onveilig gemaakt. De eerste dag beetje rondgeslenterd over de verschillende pleinen en marktjes. Zelfs de wisseling van de wacht van militaire gezien en het Coca-museum bezocht. must-do natuurlijk in Bolivia waar de halve bevolking een bolle wang heeft van het Coca knauwen.
Dan de volgende dag DE tocht der tochten: mountainbike tocht over de World´s Most Dangerous Road (El camino de la muerte)! Tot twee jaar geleden werd deze weg door al het auto verkeer nog gebruikt. Bijna niet voor te stellen, omdat het vaak een smalle, niet geasfalteerde weg is met soms afgronden van 1000 m diep...
Met een bus en onze mountainbikes reden we naar een hoogte van ongeveer 4680 m hoogte waar de eerste 21 km over asfalt wg naar beneden zou gaan. Behalve dat het enorm snel ging (deden er krap half uurtje over) was het niet gevaarlijk. Vervolgens gingen we met het busje naar het begin van de WMDR om daar 41 km ´gevaarlijke´ route af te leggen naar een uiteindelijke hoogte van ongeveer 1000m. Het was inmiddels wel begonnen met regenen, maar dat mocht de pret niet drukken. Na duidelijke instructies over met name de veiligheid, begonnen we aan de tocht. Aangezien ik niet zo´n ervaren mountainbiker ben (en enigste meisje van de groep speelde miss ook mee ;) ), was de rest al snel in de regenwolk-mist verdwenen. Toen ik na ongeveer 10 minuten de rest van de groep aantrof, kijkend naar de afgrond. dacht ik dat ze een bijzonder plantje of beestje zagen... Maar nee... na enkele seconden werd mij duidelijk gemaakt dat één van de jongens van de groep die afgrond in was gedonderd... Zo´n 50 meter ergens beneden lag een fietjes en een oranje jasje. Gelukkig kwam er nog reactie op de vraag of ie nog leefde. Uiteindelijk hebben gidsen van alle groepen geholpen met het eruit slepen van de Argentijn met behulp van touwen en kabels. Hoewel hij gelukkig alleen een pols gebroken had en wat kneuzingen en schrammen, zat de schrik er bij iedereen goed in. Na ongeveer een uur werd hij afgevoerd na het ziekenhuis en toen ook de gids weer uit de afgegrond terug geklauterd was gingen we ´vrolijk´ verder met de tocht. Hoewel ik zeiknat en doorweekt was toch enorm genoten van de tocht! Met gematigde snelheid heelhuids van de berg afgekomen en onderweg genoten van de prachtige natuur. Vanaf de sneeuwgrens kwamen we namelijk uiteindelijk terrecht in het tropsiche gedeelte van peru waar bananen bomen groeien, kokosnoten geplukt kunnen worden en het ruikt naar Burgers Zoo haha Na een heerlijke lunch, waarbij ik nog een meid heb getroffen die je raadt het nooit uit Druten City komt, zijn we weer terug gereden naar La Paz waar ik een heerlijke TV avond heb ingelast! Foto´s en video zijn tevens beschikbaar van deze tocht :D
Dan vanochtend naar Cusco gevlogen en nu een beetje voorbereidingen aan het treffen voor de IncaTrail morgen! Ben benieuwd!
Allemaal veel schaatsplezier of sterkte met de kou! ;) Wel een beetje jammer dat ik dit mis hoor...! haha
Liefs! Beso! Kim
08 Januari 2009 - 20:54
Femke:
Hola Kimmie!!
Wat een mooi avontuur weer!! Enne gelukkig ben je heelhuids van je mountainbike afgestapt, want botbreuken kunnen we natuurlijk niet gebruiken ;).
Ga zometeen ook gelijk ff de foto's en filmpjes kijken! Nou veel plezier bij de IncaTrail, hasta luego!!
Beso! -
09 Januari 2009 - 07:04
Kaat:
Kimmie,
Hier een berichtje van de hard werkende vrouw
;-)! Vind je verhalen echt helemaal super en ben ook heel benieuwd naar de Inca Trail. Heel veel plezier en geniet ervan!
Kus Kaat -
09 Januari 2009 - 09:01
De Zondagjes:
Hallo Kim super om alles te lezen, enne ik zag dat ik vorig berichtje niet goed heb verzonden, nog de beste wensen voor 2009, maar je hebt al zo'n geweldig begin gemaakt. Wij lezen je verhalen en genieten van je enthousiasme. Af en toe kunnen we ons voorstellen hoe het er daar uit ziet, we wensen je nog heel veel plezier bij de Inca's. Groetjes van de Hans,Ans en Bartjan -
09 Januari 2009 - 09:38
Ton:
He Kim Je bent daar wel super bezig. Als Hollandse en stoere meid op een mountainbike met met brokke piloten in de groep ben je weer als nuchter NL komend uit druten weer velig terug gekomen van de gevaarlijke route.
Geniet ervan en carefull.
GR
Liefs Ton XXXXXX.
09 Januari 2009 - 10:11
Ger:
Heey Kim! Jij met je saté, geloof dat ik beter saté kan inkopen voor terugkomst in plaats van erwtensoep maken haha!! Wel erg vrij vertaald hoor, als ik m vertaal wordt t de weg des doods...hmm :S Fijn dat je het er goed vanaf gebracht hebt! Goed aangekomen in Peru? Wat zijn de eerste indrukken? Ben benieuwd! Hier nog steeds wachten op reacties...SAAI
Veel liefs,
Ger -
09 Januari 2009 - 10:22
Vins:
Holaaaa Kimmiiee!
Ben benieuwd naar de foto's van je wielren/mountainbike avontuur! Als ik het goed begrijp kunnen we een keer de Mont Ventoux (downhill dan) gaan temmen ;)
Veel plezier op de IncaTrail; geniet ervan!
Liefs en een dikke kus!
09 Januari 2009 - 14:25
Annemiek:
Wat een verhalen allemaal.. Kom ik aan met mn strand en boot avontuurtjes ;)
Veel plezier nog meis!!
Kus -
10 Januari 2009 - 00:41
Anny Van Gaalen:
Hoi Kim,
Wat is het toch een geweldige ervaring om een verre reis te maken en een gedeelte van de wereld te zien. De kans te krijgen en te pakken om op eigen initiatief af te reizen naar verre oorden. Indrukken op te doen in andere culturen en daarvan de geur op te snuiven. Dit alles geeft je een enorme bagage mee voor je verdere leven en dat kan niemand je meer af pakken.
De afgelopen uren heb ik met heel veel interesse jouw verslagen gelezen en de foto’s bekeken. Fantastisch. Ik benijd je dat je in deze tijd leeft en dat deze kans krijgt en ook hebt opgepakt, was ik maar 30 jaar jonger.
Je hebt nog meer dan een 1 maand te gaan in Zuid Amerika, geniet ervan en een behouden terugkomst in Nederland.
Groeten van Anny ook namens Cees en Harm.
11 Januari 2009 - 16:47
Dja:
Nou, het is al veel te lang veel te koud!! Ben maar blij dat je daar zit haha
Gelukkig heb ik leuke reisjes naar Kuala Lumpur en Bangkok op mn schema staan. :) Geef mij maar zon!
Geniet er nog ff van en zie je snel weer he ;)
Besos Dja -
14 Januari 2009 - 21:24
Marloes:
whaaaaa! stiekem heul hard gelachen om "ik dacht eerst nog dat ze een plantje of beestje zagen, maar neen het was een de afgrond ingestorte Argentijn" whoeha, maar gelukkig was jij het niet!
heel heel heel benieuwd naar de incatrail, schiet eens op!!
xxx uit koud maar niet schaatsend Paris