La ciudad blanca: Sucre! - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Kim Sommeren - WaarBenJij.nu La ciudad blanca: Sucre! - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Kim Sommeren - WaarBenJij.nu

La ciudad blanca: Sucre!

Door: Kim

Blijf op de hoogte en volg Kim

15 December 2008 | Bolivia, Sucre

La Ciudad Blanca... Sucre!

Wat vliegt de tijd! De eerste week in Sucre zit er al weer op. Wat een prachtige stad is dit :) Zaterdagmiddag na aankomst bij de familie ben ik gelijk even een rondje gaan maken door het centrum en inderdaad alle gebouwen en kerken zijn wit: La ciudad Blanca! Met name als de zon schijnt steekt het erg mooi af tegen de blauwe lucht haha Voordat ik het wist stond ik zaterdagmiddag al direct midden in de Mercado Central waar de mensen alle dagelijkste boodschappen halen. Eigenlijk een soort van AH XL, maar dan net ff anders want... voordat ik het doorhad was ik getuige van het live in stukken hakken van een complete koe en keek vervolgens de andere kant op waar de kippen aan de buurt waren... Erg vers zullen we maar zeggen! haha Heerlijk iig om hier doorheen te struinen en wat nootjes, fruits of een pan negro te kopen! Ik kom er dan ook iedere dag wel ff en altijd een poging tot een kort praatje met de koopvrouw haha want tja heel vele buitenlanders lopen
er op die markt niet. Een echte supermarkt is er wel, eentje, maar die is wat verder weg.
De witte huizen zijn ook prachtig te zien vanaf één van de daken van een kerk in de stad. Nadat ik via een strenge katholieke meisjesschool binnen was, kreeg ik de sleutel tot het dak van de kerk en stond ik vervolgens helemaal alleen als koning(in) te rijk te genieten van het uitzicht over de stad, het ´platteland´ en de bergen! Prachtig!

Eigenlijk verder niet veel sightseeing gedaan deze, dat komt nog wel en vooral dus heel hard gestudeerd...jaja! Was het er vorige week een beetje bij ingeschoten, deze week heb ik dat ruimschoots goedgemaakt! Iedere ochtend weer vroeg op om rond 8 uur richting school te wandelen en daar Spaans te volgen van 8.30 tot 12.30. Weer 1 op 1 les, dus erg intenstief! Mijn Spaanse docent is trouwens een meid van mijn leeftijd, studeert toerisme en is helemaal enthousiast om me overal mee heen te nemen, dus daar ga ik dan ook mooi ff gebruik van maken straks ;)

De familie (opa, oma met dochter van 28 en dochter heeft een kind van bijna 6) is aardig, maar een beetje appart. Inmiddels ben ik er wel aangewend dat ik slaap in een cuarto zo groot als een schoenendoos, men geen avondeten eet, het kind van bijna 6 alleen schreeuwt en met handen eet :S, ze geen woonkamer hebben in het grote, oude bijna kasteelachtige huis en dat de opa tegen mij zegt ´vergeet alle Spaanse woorden in je hoofd en praat Engels met mij´, zodat hij zijn Engels kan oefenen... Tja met name over het laatste was ik niet erg blij. Hoewel het heeft wel een interessant gesprek opgeleverd over de economie van Bolivia. Deze is (op dit moment) vrij slecht en veel jonge mensen met educatie gaan naar andere landen op te werken. Zo maakt ook de dochter van het huis plannen om naar Portugal te gaan en daar als arts te werken. Zij is niet de enige. Van haar vrienden groep van 15, zijn er al 10 vertrokken... best veel! Enfin de opa van de familie is
woensdag naar het buitenhuisje ongeveer 20 km buiten de stad vertrokken om te rust te komen, wat betekent dat het nog rustiger is geworden in huis... met name de avonden.

Maar gelukkig stonden er ook´s avonds leuke dingen gepland deze week, hoewel ze soms wel onverwachts kwamen, waarschijnlijk omdat ik de aankondiging ervan heb gemist (lees: niet verstaan haha). Zo ben ik zondagavond met de familie naar de ´nieuwe´ James Bond film geweest waar een groot gedeelte van de opnamens in Bolivia zijn gemaakt, erg interessant dus! De bioscoop was in een bijna soort van Amerikaanse achtige shopping-mall waarbij de Fast-Food ketens niet ontbraken...beetje appart en moest gelijk denken aan de drie weken Amerika haha Verder stond er dinsdagavond nog een eet-date op de planning met een stel dat ik heb leren kennen in Cochabamba. Zij waren ook voor een paar dagen in Sucre en dinsdag hebben we een filmpje gekeken en wat gegeten bij Joyride (een ´gringo-bar, die pretendeert niet alleen voor gringo´s te zijn´). Erg leuke tent, die volgens mij van Nederlanders is of was aangezien is er heerlijk Saté heb gegeten en er zelf Bossche
Bollen en bitterballen op de kaart stonden. Woensdagavond nog een pianoconcertje meegepakt... helaas niet van de beroemde pianiste en vriendin van de madre de casa zelf, maar de studenten van de pianiste. Tja, vroeg me al gelijk af of ik dit ook verkeerd begrepen had haha Maar de mamma wist het ook niet gelukkig! Vrijdagavond stond er een gezamenlijk dineetje met kip en aardappelen (natuurlijk gefrituurd) en een spellenprogramma (uiteraard in het Spaans) op het programma van school met studenten en docenten. Erg gezellige avond gehad en uiteindelijk belandt in de Joyride waar een dansje gewaagd werd op muziek uit de 90´s en Spaanse toppers natuurlijk! Wederom een geslaagde avond!

Dan tot slot afgelopen weekend in het buitenhuisje van de familie: El Campo! Daar gingen we dan na de nodige voorbereidingen ingekocht te hebben op Mercado Central (want tja werd mij verteld er is in El Campo in de verste verte niks te bekennen...) gingen we met een taxi de bergen in. Drie kwartier hobbelen en shaken over wegen die net uitgevonden leken, reden we richting het huisje in werkelijk ´the middle of nowhere...¨. Het laatste stukje bergafwaarts en over de droge rivierbedding moesten we lopen, want de taxi kon dit niet aan haha Het huis is gigantisch groot én gigantisch oud. Jammer dat het vervallen is, want weet zeker dat het vroeger erg mooi was. En idd er is niks in de omgeving, dan de rivier, bergen, berggeiten en één huisje met mensen die wat dwaas naar mij keken haha ´s Avonds vroeg gaan slapen want was nog wat moe van vrijdag en zondag vroeg op om te gaan wandelen met de opa van de familie. Stukje de rivierbedding in gelopen, maar
helaas konden we niet meer verder omdat er te veel water was. ´s Middags kwamen vrienden van Cecilia en Cecilia zelf om haar verjaardag (28) te vieren! Met veel eten, drinken en een grote taart werd de middag gezellig doorgebracht en heb ik mijn Spaans weer kunnen oefenen.

Vanochtend heb ik afscheid genomen van de familie en ben ik al vroeg (7 uur) richting Potosí vertrokken, de hoogste stad van de wereld! Maar goed daar over later meer, want niet alleen de stad is fascinerend, ook de busreis...haha

Veel liefs en un beso!
Kim

P.S. de foto´s volgen snel, ben mijn kabeltje vergeten.

• 16 December 2008 - 00:20

Ger:

Zo volgens mij ben ik net op het goede moment even achter internet gekropen! Erg leuk om het verhaal weer te lezen en ben benieuwd naar het wereldse uitzicht en de witte huisjes! Doet dat geen pijn aan je ogen of had je gewoon je zonnebril op? Nu alleen verder reizen in Bolivia toch, of nog meer Spaanse les?
    Geniet er maar weer lekker van, voor mij is het helaas al bijna voorbij! Veel liefs, Ger

• 16 December 2008 - 09:19

Vins:

Olaaa!

Even de juiste ontspanning vanuit mijn stage: een verhaal van jou :) Heel fraai!
    Ik ga snel weer verder, veel plezier in Potosi énnn spreek je vanaaf!

Dikke kus!

• 16 December 2008 - 14:05

Lian:

He Kim!

Wat klinkt het allemaal leuuuk!
    Volgens mij heb je ook wel geluk met je gastgezinnen, of niet?

Ik ben benieuwd naar je foto's..

x

• 16 December 2008 - 20:25

Dja:

Hey Kim,

Ik weet nou niet zo goed wat ik me bij die opa moet voorstellen haha
    Wel raar hoor dat ie zegt: vergeet al je spaans maar..
    Ben benieuwd naar de foto's!

Ciao Besitos!

• 17 December 2008 - 13:53

Pieternel:

Kimmetje! Wat een aangename verrassing op deze sombere, regenachtige, Nederlandse dag. Klinkt allemaal erg tof en spannend. En vond het ook super lief dat je in die totaal andere wereld aan mijn verjaardag dacht. geniet ervan!
    Liefs Pieternel